Skip to content

Soția lui Adam nu este Eva

July 26, 2010

Am întâlnit o poveste fascinantă care face parte din folclorul evreiesc și cred că ar fi ceva de învățat din ea:

Mitul lui Lilith

La început, conform Bibliei, Adam a fost primul om și a numit toate animalele create de Dumnezeu. Animalele veneau însă în perechi, mascul și femelă și Adam (creat sub forma unui tânăr de douăzeci de ani) a devenit gelos și, deși a încercat să se acupleze cu toate femelele pe rând, nu a găsit satisfacție. Prin urmare i-a cerut lui Dumnezeu un partener pentru a nu mai fi singur. [1]

Și Dumnezeu a purces la creearea lui Lilith, pe care a conceput-o la fel ca pe Adam dar a folosit sedimente și mizerie în loc de lut.

Adam și Lilith nu au reușit să se înțeleagă pentru că Lilith nu vroia să se supună lui Adam. Pentru că au fost creaţi egali, atunci când Adam i-a cerut lui Lilith să stea sub el în timpul sexului (poziția misionarului) aceasta a refuzat. Adam a încercat să o supună prin forță și ea a rostit numele magic al lui Dumnezeu și a zburat de lângă el. [2]

Ulterior, Lilith a devenit simbolul demonic al morții copiilor. Refugiata la Marea Roșie Lilith  năstea sute de copii (demoni) pe zi. Îngerii Senoy, Sansenoy și Semangelof au găsit-o și au amenințat că o vor ucide, dar ea le-a spus că Dumnezeu i-a dat în grija copii nou-născuți (băieții până la opt zile, fetele până la douăzeci de zile). Acest “dat in grijă” nu era benevolent, ci era o formă de razbunare pentru faptul că Dumnezeu ii ucidea o suta dintre copii pe zi. Astfel, Lilith se răzbuna pe copii oamenilor pentru proprii copii ucişi.  Totuşi, Lilith le-a promis îngerilor că dacă copilul poartă o amuletă cu fețele unuia dintre ei îl va scuti de la moarte.[3]

Ulterior plecării lui Lilith, Dumnezeu a încercat din nou să creeze un partener pentru Adam. Așa că l-a lăsat pe acesta să se uite în timp ce o construia: sânge, vase, secreții, oase, toate acoperite apoi cu piele. Datorită faptului că a văzut cum era făcută Adam a fost complet scârbit de ea când i-a apărut completă și goală și Dumnezeu a lăsat-o să plece. Nu se știe ce s-a întâmplat cu ea.

Dumnezeu a încercat din nou și în conformitate cu povestea biblică a creat o nouă Eva din coasta lui Adam, apoi i-a dat acesteia bijuterii iar Adam a fost mulțumit.

Explicații:

[1] Ideea că primul contact sexual al bărbatului a fost cu animale s-ar putea să fie din cauza popularității bestialiății în Orientul Mijlociu, care este permisă în practică deși e interzisă în Vechiul Testament

[2] Lilith și modul în care a fost creată spune foarte multe despre modul în care femeile independente erau percepute. În practică, femeilor Canaanite (care o venerau pe Anath, soția zeului Baal) le erau permise relații premaritale (inclusiv sexuale). Iar femeile israelite nu se dădeau în lături de la asemenea lucruri care ar putea fi numite și prostituție, în ciuda denunțării religioase a obiceiului și chiar a interzicerii oferirii sumelor astfel obținute către Dumnezeu. (Deuteronom 23:18). Lilith ar putea să fi devenit un demon și datorită faptului că a refuzat avansurile sexuale ale lui Adam și o astfel de imagine a unei femei independente nu putea fi dragă patriarhatului evreiesc.

[3] Episodul negocierii cu îngerii a devenit o tradiție în comunitatea everiască. Astfel copii care nu puteau fi încă circumciși erau protejați prin trasarea unui cerc de cărbune în care era scris ”Adam și Eva! Afară Lilith”

Concluzii:

Mitul lui Lilith arată o fascinantă etapă din perioada timpurie a religiei mozaice, în care nu totul mergea cum trebuie, Adam siluia animale, Dumnezeu nu înțelegea natura umană și femeile aveau temperament puternic. Evident în timp miturile s-au rafinat și s-a ajuns la ceea ce cunoaștem acum drept Geneza, însă e bine de știut că nu totul a fost așa de la început (așa cum te-ai aștepta de la o revelație bruscă)

Deși nu o dovadă în sine, acest gen de mit întărește percepția femeii ca și necesar inferioară în mozaism, chestiune ce s-a păstrat și în cadrul creștinismului (indiferent ce ar spune apologeții acum).

Legat de Lilith, a mai fost asociată cu succubi (demoni feminini sexuali) și evident cu pericolul de moarte infantilă. Moartea infantilă era o problemă reală în acele timpuri, medicina modernă fiind echivalentul vrăjitoriei, astfel încât explicații supranaturale pentru decesul nou-născuților nu ar trebui să ne mire și cu atât mai puțin asocierea acestei tragedii cu demoni puternici.

Atenție!

E bine de știut că atestarea documentară a mitului lui Lilith începe undeva în secolul 8 e.n, și astfel s-ar putea să nu fie reprezentativ pentru folclorul evreiesc, însă de asemenea e important de știut că tradiția amuletelor protectoare este mult mai veche. Textele sunt foarte variate și nu neapărat consistente unele cu altele, vă recomand studierea amănunțită dacă vă interesează acest mit.

Surse:

http://gnosis.org/lilith.htm

http://www.art.net/~schong/lilithmyth.html

http://istina.rin.ru/eng/ufo/text/663.html

15 Comments
  1. Biblia contine o gramada de asemenea controverse inca de la primele versuri.
    1. Dzeu a creat omul ca barbat si femeie -> mai incolo a creat-o pe Eva din coasta lui Adam (adica Adam a fost mama lui Eva)
    2. Cain a fost trimis la plimbare dupa ce si-a ucis fratele. Dupa o vreme de plimbari si-a gasit un trib si si-a gasit nevasta…
    Etc etc etc…

    • 1. Prima dată când Biblia spune despre crearea omului o face într-un mod mai general, fără a insista asupra detaliilor; a doua oară acest lucru se face în mod detaliat.
      2. Dumnezeu nu „l-a trimis la plimbare”, ci i-a oferit o cale de salvare, de reabilitare, precum și un timp de gândire în care să se gândească bine la grozăvia pe care a făcut-o și să se întoarcă la El (să se pocăiască).

  2. XYZ permalink

    Evreii au preluat “mitul” de la sumerieni. Lasand asta la o parte, este foarte bine cai ai facut un astfel de post.

  3. ionut permalink

    inca o dovada ca biblia este o adunatura de texte care au izvoare mult mai vechi

  4. Daniel Boldeanu permalink

    Pai din 2 oameni s-a umplut pamantul de oameni, ce e asa de greu de priceput.

    Dintr-un bob de grau poti umple un hectar de pamant cu grau.

    E singura explicatie plauzibila.

    Prin neascultarea omului Adam a intrat pacatul in lume si asupra tuturor oamenilor, prin ascultarea omului Isus se ridica pacatele.

    “Daca deci prin greseala unuia singur, moartea a domnit prin el singur, cu mult mai mult cei ce primesc, in toata plinatatea, harul si darul neprihanirii, vor domni in viata prin acel Unul singur, care este Isus Hristos!)
    … Astfel, dar, dupa cum printr-o singura greseala a venit o osanda care a lovit pe toti oamenii, tot asa, printr-o singura hotarare de iertare a venit pentru toti oamenii o hotarare de neprihanire care da viata.
    Caci, dupa cum prin neascultarea unui singur om, cei multi au fost facuti pacatosi, tot asa, prin ascultarea unui singur Om, cei multi vor fi facuti neprihaniti. “

    • Daniel tu ce comentezi? Doi oameni nu pot explica diversitatea genetica existenta.

    • prietene daniel, vreau sa ma lamuresti in legatura cu un lucru:
      adam a ascultat-o pe eva si a muscat din fructul oprit, ok? asta m-a facut pe mine pacatos
      DAR
      isus a venit pe pamant, nascut dintr-o virgina, si a murit la 33 de ani pe cruce, ca sa imi spele pacatul cu sangele sau.
      OK?
      acum, eu de ce ma nasc tot pacatos, daca isus mi-a spalat pacatele cu sangele rastignirii sale?

  5. ionut permalink

    Daniel fara suparare te intreb, nu i asa ca abia astepti a doua venire a lui christos pentru a fi ridicat la ceruri impreuna cu restul oamenilor credinciosi care au suferit pentru el(nu mormoni,martori etc.)si sa ne lasati pe restul de aprox.10%(romani) care credem ca o modalitate de a te ridica la cer e avionul?

  6. XYZ permalink

    Din 2 oameni s-a umplut Pamantul de oameni? Hai, ma? Asta daca nu ne iei la misto, desigur. Pai inseamna ca s-a practicat incestul “la greu”, alta explicatie logica/normala nu vad sa existe. Sau poate ne-o spui tu… Oricum, postul tau a fost foarte “coerent”. Asteptam cu interes si nerabdare urmarea…

  7. Scuze, dar chestia asta cu Lilith nu este decât o poveste de adormit copiii! Tot ce a fost scris în Biblie s-a întâmplat literalmente, deci inclusiv faptul că Eva a fost creată din coasta lui Adam! Un sfat prietenesc: gândiți-vă înainte de a vorbi! Folosiți rațiunea, dar și inima!

    • nu, nu s-a intamplat literalmente. Literalmente s-a intamplat evolutia, geneza din biblie e o poveste “de adormit copii” cum spui tu. Cu diferenta ca e pentru prostit adultii.

Leave a comment