Skip to content

2010 e cel mai bun an din istorie

December 31, 2010

…pentru ateii şi scepticii din România

De ce spun asta? Pentru că în 2010 comunitatea atee şi-a găsit în sfârşit locul şi modul de a se întâlni şi altfel decât online.

Că acele întâlniri sunt acum regulate şi au început să aibă şi replici în Iaşi, Cluj, Timişoara şi pe viitor Constanţa, Ploieşti şi Braşov este doar o dovadă a faptului că a rămâne ateu pe internet e o chestiune din trecut. E momentul să ne cunoaştem aşa că găsiţi grupul vostru, cautaţi oameni cu aceleaşi gânduri şi daţi de stire în acest topic.

Conturarea unei comunităţi este cu siguranţă cea mai mare reuşită a anului, chiar dacă au mai fost încercări şi oamenii s-au mai cunoscut în privat. Mai departe dinamica şi capacitatea grupului de a se menţine deschis şi capabil de a accepta membrii noi, cât şi acţiunile comune vor aduce noi şi noi victorii dacă nu mediatice sau publice, măcar la nivel personal.

Alte evenimente

În 2010, Biserica Ortodoxă Română a fost supusă la cea mai mare presiune mediatică din ultimii 20 de ani. Seria de reportaje începute de Dolores Benezic şi continuată de Alex Nedea în Adevărul au dezvăluit ipocrizia, hoţia şi lipsa de bun simţ cu care preoţii BOR fură bani de la stat pentru a-şi face afaceri, primesc terenuri şi clădiri pentru un scop şi le folosesc pentru propriul profit.

ASUR a avut o campanie reuşită cu impact mediatic destul de serios şi de fapt cel mai mare merit al campaniei este că a polarizat discuţia şi jurnaliştii şi populaţia pentru a observa că bisericile primesc prea multe fonduri degeaba.

Şi jurnaliştii ca vajnici apărători ai intereselor şi profiturilor ce sunt (nu o spun în sensul rău) vor continua să toace acest subiect din când în când făcând posibilă informarea mai multor persoane.

Un alt lucru pozitiv este faptul că au acces la public (şi sunt tot mai vocale) tot mai multe persoane cu vederi seculariste\non-religioase. Un nume vechi ar fi Cristian Tudor Popescu, care analizează an de an mizeria umană de la pelerinaje într-un mod acid.

Un nume nou este Paul Vîrvea, ideile şi exprimările lui nefiind îmbrăcate în delicateţuri ci oneste şi ca să zic aşa onest-frustrate de multe ori.

Pe scena politică, taxarea bisericii a primit atenţie. Din păcate doar din partea attention-whore-ului Silviu Prigoană care ar susţine orice îl duce la televizor. Probabil bine intenţionat dar execuţia a fost lamentabilă. Ce e de apreciat este faptul că aceste iniţiative, chiar dacă eşuează, aduc în ochii publicului dezbaterea. E mai bine decât să nu se discute nimic.

Tot pe scena politică Remus Cernea, singurul politician cu agendă vizibil seculară a încercat şi a eşuat să câştige un loc în Parlament. Datorită activităţii lui politice AUR a intrat într-un con de umbră fără să producă un alt lider gata de promovat agenda umanist-seculară. Totuşi eforturile lui Remus încununate de succes sau nu, aduc în discuţie secularismul şi asta este un lucru bun.

După un an de cerşit bani de la stat, Biserica Ortodoxă a încercat o lovitură de imagine fiind declarată a doua organizaţie filantropică din România. Dupa Biserica Catolică, care are, conform recensământului doar 5% din populaţie. Şi astfel s-a văzut, din păcate insuficient de clar, că Biserica Ortodoxă este doar o instutie capitalofagă şi în totală contradicţie cu normele creştinătăţii.

Şi dacă tot discutam de catolici, 2010 a adus un an intreg de vuiet şi gălăgie contra bisercii catolice după ce abuzuri asupra copiilor au fost descoperite în aproape fiecare ţară majoritar catolică. Efectul de imagine pe care l-a avut aceasta asupra cultului catolic este devastator, iar Papa e îngrijorat deci e bine. Nu ajută deloc faptul că habar n-are să-şi ceară scuze fără să arunce cu invective, poate unii vor reuşi până la urmă să vadă prin ipocrizia şi minciunile propagate.

În speranţa recâştigării capitalului de imagine pierdut în fundul copiilor violaţi, Benedict a făcut turul Europei zicând că secularismul e cauza tuturor problemelor morale, sociale şi economice. A început în Anglia şi tot din Anglia, regina Elisabeta i-a dat peste nas spunând public că moralitatea nu aparţine doar bisericii.

În 2010, blogul-fanion al comunităţii atee a atins 97 de “fraţi”. Unele dintre bloguri nu mai sunt actualizate (unele chiar foarte bune sunt abandonate) dar spre deosebire de anul 2007 când s-a început cu 13 persoane, e o dezvoltare fantastică cu o creştere medie de 28 de bloguri pe an.

Din punctul meu de vedere fiecare ateu vocal are obligaţa de a-şi crea un blog în care să discute modul în care religia eşuează în aproape orice îşi propune să facă, mai puţin la a extrage bani din buzunarele noastre.

Şi tot în 2010 s-a lansat primul podcast dedicat ateilor şi scepticilor din România: Sceptici în România. Podcastul este o formă de media destul de rară în România, însă o emisiune interactivă şi regulată care să ia pulsul pseudo-ştiinţei şi paranoiei religioase este binevenită. Podcastul îşi caută încă identitatea, dar are nevoie de participarea cât mai multor prieteni şi ascultători care să ajute la promovare şi alegerea subiectelor.

Pentru că m-am întins o să continui în altă postare cu planurile pe 2011 şi ce cred că ar trebui făcut pentru a dinamita comunitatea ateistă-raţională.

Vouă ce v-a sărit în ochi anul acesta? Vi se pare corectă estimarea mea?

From → Comentarii

13 Comments
 1. Frumos post. Eu personal intalnesc din ce in ce mai multi atei carora nu le este frica sa se exprime, lucru care ma bucura foarte mult. De asemenea, observ si din ce in ce mai multi oameni care devin atei, lucru iarasi minunat. Deci sa speram ca lucrurile vor fi mai bune in 2011.

 2. gabi toma permalink

  de acord cu tine in mare parte. am doar doua obiectii:
  1. e virvea, nu varvea
  2. in afara de berea blasfemica, mai sunt si intalnirile saptamanale organizate de asur, unde se strang umanisti de toate varstele.

  imi exprim credinta (!) ca anul 2011 va fi si mai bun, iar la recensamant se va dovedi ca suntem mai mult de 1% atei, sceptici, umanisti, etc in tara asta asa-zis seculara.

  • Gabi, sunt complet de acord. Cronologic însă bbb-urile au apărut înaintea întâlnirilor asur, nu are importantă dacă sunt inspirate sau nu, important e să continue Modific numele imediat.

 3. Foarte bun articolul. Să sperăm că 2011 o să fie şi mai bun !

 4. remaerdevol permalink

  Maestre, a fi ateu e una, dar prin modul in care vorbesti de aceasta comunitate, o “ridici” la rang de secta…umila parere a unui ateu.

  • Cred ca trebuie să revezi definitiile sectei. A numi un grup de oameni care încearcă să se cunoasca şi să lucreze împreună “comujitate” nu e deloc exagerat. Înţeleg ca nu-ti plac grupurile bisericoase dar nu uită ca suntem animale sociale.

 5. @ramerdevol
  Hai sa nu ne lasam cuprinsi de panica “nu trebuie sub nicio forma sa semanam cu oamenii religiosi”; e o cauza pierduta, doar ne tragem toti din aceasi maimuta! suntem animale sociale la fel ca si bonobo, nu numai ca si scientologii. 🙂

 6. sintetic permalink

  @ remaerdevol: Nu-i adevarat. N-am auzit nimic de nici o secta ateista si nici de orgii cu droguri si crucificari de pisici la miez de noapte.

  @ intreabaunateu:
  “Pentru că m-am întins o să continui în altă postare cu planurile pe 2011 şi ce cred că ar trebui făcut pentru a dinamita comunitatea ateistă-raţională.”

  “DINAMITÁ, dinamitéz, vb. I. Tranz. A pune dinamită (sau un alt exploziv) pentru a arunca ceva în aer; a distruge cu ajutorul dinamitei (sau al altui exploziv). – Din fr. dynamiter. ”

  Te-ai dat de gol. Carevasazica matale esti spion bor sub acoperire?! Nici nu mai ai ce cauta la org…aa.. intrunirile noastre.

  @onebluebutterfly: bonobo ftw! http://www.youtube.com/watch?v=xat1GVnl8-k

  • @sintetic, amuzant.
   Obisnuinta mea de a gandi in engleza in special in ultimii ani de cand scriu si citesc mult in aceasta limba devine vizibil in blog.
   Si evident a “dinamita” in acest context are sensul mai larg de a imprastia comunitatea in toate directiile si cresterea sa fie exponentiala

 7. mihutza permalink

  Da, a fost un an foarte foarte bun… eu personal am realizat in sfarsit ca sunt atee si e ok sa fiu si sa ma autodefinesc astfel dupa ce am descoperit din intamplare un blog ateu pe care l-am citit “din scoarta-n scoarta” si de la care pornind am ajuns si pe alte site-uri… acum ma simt total deconvertita si eliberata si recunoscatoare celor care m-au ajutat, prin articolele lor … 🙂

  • Buna mihuta. Ma bucur sa te avem alaturi de noi, si ma bucur ca a fost un an bun. Familia ta stie despre asta?

 8. În zilele de 18 şi 19 ianuarie, a avut loc la Bucureşti, şedinţa Consiliului Bisericesc al Cultului Penticostal. În timpul şedinţelor, Nelu Gurău, “justiţiarul cultului” cum îi place să fie numit, a ţinut adevărate lecţii de morală şi de dirigenţie cu toţi membrii consiliului şi mai ales cu membrii consiliului din Comunitatea Regională Penticostală Constanţa. Acestora le-a reproşat atmosfera tensionată creată de rezoluţiile lor prin care au cerut în mai multe rânduri deconspirarea pastorilor colaboratori cu Securitatea şi au insistat ca orice pastor penticostal să aducă dovezi ale necolaborării cu regimul comunist. La insistenţele sale şi ale altor membrii ai Consiliului, s-a decis ca în 9 februarie, Consiliul Bisericesc să aibă o şedinţă de analiză a atitudinii Comunităţii de Constanţa.

Trackbacks & Pingbacks

 1. 2011 va fi cel mai bun an din istorie « Întreabă un ateu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: