Skip to content

2011 va fi cel mai bun an din istorie

January 2, 2011

…pentru ateii şi scepticii din România.

Citiţi si recapitularea anului 2010

Dacă tot am ajuns la partea aceasta, mult mai plină de incertitudini decât trecutul, haideţi să dau şi nişte definiţii.

Scriu articolele făcând referire la “atei şi sceptici” pentru că cele două categorii de persoane sunt compatibile. Desigur, nu e obligatoriu să fi sceptic dacă eşti ateu, aşa cum nu e obligatoriu să fi ateu dacă eşti sceptic, deşi în cele mai multe cazuri ateii apreciază ştiinţa şi descoperirile moderne, iar scepticii care aplică corect scepticismul devin atei sau cel puţin agnostici. Aşa că o să unesc cele două grupuri numindu-le “comunitatea raţională”.

În 2011 comunitatea raţională trebuie să se motiveze şi să dea primele semne de “reacţiune” împotriva constantelor atacuri ale pseudoştiinţei. Prin primele semne mă refer la apariţia în media tradiţională (presă, radio, tv) şi nu doar pe internet. Asta pentru că principala metodă de diseminare a informaţiei în România este televizorul, iar internetul este destul de departe ca să nu zic inaccesibil pentru o mare parte a populaţiei.

Principalul obiectiv al comunităţii raţionale ar trebui să fie recensământul din octombrie 2011. Până atunci toate loviturile de imagine trebuie coordonate, pregătite şi create astfel încât în august-septembrie campania să fie în plină derulare. Scopul este ca în octombrie toţi ateii sau toţi cei care preferă să nu sprijine cultele chiar dacă sunt credincioşi să acţioneze aşa cum îi îndeamnă conştiinţa nu cum sunt presaţi de familie.

Un articol excelent despre ce ar trebui făcut la recensământ găsiţi la Zergu, dar el se ocupă doar de cazul unui credincios care nu vrea să sprijine instituţia religioasă de care aparţine. Ţinta unei campanii raţionale trebuie să fie şi cei care până acum nu şi-au analizat credinţele sau cei care se ascund din diverse motive.

Până în octombrie, o metodă bună de atras atenţia este atacarea unor pseudoştiinţe foarte dragi publicului pentru a le demasca drept falsităţi şi minciuni. Insula Îndoielii a arătat deja cât de periculoşi sunt homeopaţii printr-un simplu sondaj pe email.

Alte ţinte pot fi şarlatanii Power Balance, care au fost deja puşi la colţ de scepticii din Australia,dar din fericire ei sunt încă ignoraţi de tv.

Şi aici ajung la o problemă majoră care va trebui rectificată în 2011: imaginea scepticilor.

Există doar două asociaţii care promovează secularismul şi ca şi obiective secundare educaţia ştiinţifică, Asociaţia Umanistă Română şi Asociaţia Secular-Umanistă Română . Amândouă merită susţinute, ASUR în special având proiecte complexe pentru 2011 (din păcate nu sunt publicate pe site).

Ce nu avem este o organizaţie dedicată sprijinirii sau promovării imaginii ateismului.

De asemenea nu există organizaţii care să promoveze gândirea ştiinţifică şi să se concentreze pe demontat afirmaţiile neştiinţifice ale diverşilor răsăriţi de la Monica Tatoiu la Urania şi toată sleahta de şarlatani din domeniul medical.

Aşa că, 2011 va fi cel mai bun an din istorie pentru ateii şi scepticii din România dacă:

1. Întreaga comunitate raţională se uneşte pentru un scop simplu: promovarea importanţei recensământului şi încercarea de a convinge cât mai mulţi oameni nereligioşi să declare că nu cred în zeii abrahmici sau de alte origini. Rezultatele se vor vedea imediat.

2. Apare o organizaţie dedicată promovării şi susţinerii ateismului, eliminării stigmatelor asociate şi educării asupra motivelor ateismului.

3. Apare o organizatie dedicată promovării scepticismului, educaţiei ştiinţifice şi provocării tuturor şarlatanilor la teste ştiinţifice pentru afirmaţiile lor. Nici măcar nu e nevoie de un milion de lei ca şi provocare, presa adoră contrariile.

Şi cam asta e. Fiecare dintre voi cei care citiţi puteţi lua iniţiativa, de la deschiderea unui blog pentru a vă exprima liber până la a porni o ofensivă de mică anvergură în oraşul vostru.

Fiecare dintre noi este responsabil pentru a face 2011 aşa cum ni-l dorim. Şi ce ne-am putea dori altceva decât un an plin de raţiune?

From → Comentarii

2 Comments
  1. Nu sunt ateu dar…. ai drepate uneori!

  2. Cel mai simplu şi clar mesaj vizavi de recensământ e “nu vă declaraţi religia că nu e treaba statului ce credinţe private aveţi voi”, mai ales că e susţinut şi de texte biblice.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: