Skip to content

Religia în școli, o dovadă a incompetenței statului

May 22, 2010

Am urmărit cu mare atenție discuțiile pe marginea introducerii sau eliminării obligativității studierii religiei în școli.

În momentul de față situația e clară, s-a hotărât, nu se poate.

Nu se poate să acordăm părinților o alternativă la educația religioasă în școală. Această alternativă putea fi atât istoria religiilor, etica, educație civică, o limbă străină, o specializare pe o anumită materie.

Ei bine nu, Patriarhia Română a decis să facă presiuni asupra parlamentarilor și aleșii noștrii fără coloană vertebrală au cedat ca moluștele.

Ar fi interesant de văzut ce e mai util în societate. Se presupune că școala generală și liceul trebuie să producă o bază de cunoștințe pe care se poate construi mai departe personalitatea și dezvoltarea personală a unui om. Școala te pregătește cu baza teoretică și practică pentru integrarea în societate. Asta înseamnă atât pregătirea pentru un loc de muncă cât și pentru viața în comun cu ceilalți.

În acest context, religia sau educația religioasă ce rol are? Sunt oamenii religioși mai buni decât cei nereligioși? Au ei mai multe șanse în viață? Sunt favorizați în vreun fel? Este religia un factor favorizat la locul de muncă? Te învață religia gândirea critică necesară la aproape orice loc de muncă?

Experiența de zi cu zi spune că nu, în fiecare zi vedem oameni altfel credincioși, educați în spiritul ortodox, care încalcă legi, omoară oameni sau pur și simplu se comportă imoral. Deci la ce e bună educația religioasă?

Clasa noastra politica este destul de puternic religioasa. Presedintele Băsescu ne povestea cum a botezat el un musulman, Mircea Geoană (al doilea om în stat) are ca și exemplu personal pe Patriarhul Daniel, Gheorghe Flutur face călătorii către Ierusalim pentru a aduce o lumânare și exemplele pot continua la nesfârșit.

Totuși, noi culegem roadele acestor politicieni, suntem la cheremul politicilor fiscale și legale pe care le impun și consecintele se văd foarte clar.
Nu vreau sa sugerez că religia sau credinta te face incompetent ca și politician, dar poate cu o atitudine mai pusă pe treaba și mai puțin “lasa ca ne-ajută Dumnezeu” nu ajungeam aici.
Și nu e vorba doar de clasa politică, practic la nivelul întregii societăți atitudinea “Doamne miluieste” genereaza incompatibilitati cu asumarea responsabilitatilor si pus osul la munca. Aminitiți-vă scenele ridicole cu preoți făcând rugăciuni pentru sosirea ploii în anii secetoși, într-o țară în care seceta nu e o noutate. Nu puteam acum zece-douăzeci de an să facem sisteme de irigație moderne? Nu, că ne-ajută Dumnezeu să plouă cum trebuie. Amintiți-vă scenele penibile cu preoți sfințind mașinile românilor pioși și chiar și pârtiile de schi. Poate o campanie de condus prudent și câteva măsuri de securitate suplimentare ar fi fost mai utile, dar nu contează, ne ajută Dumnezeu să nu facem accidente.

Dar vine și acea zi în care trebuie să-ți iei soarta în mâini și să decizi pentru tine, să te desprinzi de grup, de ceea ce e comod si simplu si sa faci alegerea dificilă. Asta trebuia să facem noi, ca si națiune, in 2010. Să ne desprindem de leagănul religios în care ne-am ascuns de realitate în ultimii 20 de ani. Era vorba de un pas mic, de pornirea unei educații diversificate pentru copii de azi, copii care cresc într-o epocă în care totul se întâmpla repede, în care cel mai informat este cel mai puternic și cel care stie să gândească repede și să se adapteze va reuși mai mult.

Într-o lume în care tehnologia ne domină viața și educația științifică este esențială, nu pentru carieră ci pentru a putea trăi normal in societate, noi alegem să oferim copiilor îndoctrinare pură? Fără alternativă?

Părinti, va propun să vă opuneți din răsputeri educației religioase îndoctrinatoare oferită de BOR. Completați formularele necesare pentru a vă retrage copilul de la ora de religie și apoi discutați cu directorul ce alternative va oferă în ora respectivă. Nu v-aș încuraja să mituiți sau să amenințați dar să obțineți o ora de educație utilă pentru copilul vostru? Da, cu siguranță. Gândiți-vă ce util îi va fi să știe o limbă străină pe lângă engleză și română, ce orizonturi îi puteți deschide cu ore suplimentare de istorie, desen, muzică, orice materie către care să aibă o înclinație.

Da, educatia religioasa e si ea importanta, însă păstrați educația religioasa acasă sau în biserică. Controlati ceea ce primește copilul vostru ca și informație, asigurati-vă ca e corect, util și adevărat. Gândiți-vă serios la viitor și întrebați-vă dacă în lumea în care va crește el (sau țara în care se va muta) va mai conta educația ortodoxa primita, dacă îl va ajuta în definirea dorințelor, necesităților și în îndeplinirea scopurilor sale . Pariul meu e că nu va avea nici cea mai mică importanță pe când studiul unei limbi străine va conta cu siguranță.

Protestați împotriva lipsei de alegere pe care politicienii pe care i-ați ales v-au impus-o. Protestați împotriva îndoctrinării și lipsei de alternative.

Oferiți copiilor voștri o educație echilibrată și corectă, cu informații științifice și din toate domeniile de activitate umană. Dar nu indoctrinați ci educați, nu opriți cercetarea ci încurajați-o, promovați toleranța și acceptarea ideilor diverse însă fiți necruțător cu minciunile și păcălelile care nu aduc valoare vieții umane.

10 Comments
 1. Sa nu uitam ca multi copii devin adulti atei, agnostici sau credinciosi neimplicati religios. Eu inca o tin pe maica-mea vinovata pentru ca a considerat ca studierea Bibliei mi-ar fi utila.

  • doro permalink

   Pai mie mi-a fost utila, dar nu in sensul in care sperau ei 🙂

 2. gambit permalink

  Eu nu consider educatia religioasa importanta (asa cum se face ea acum). Poate daca la orele de “religie” s-ar face istoria religiilor sau religii comparate as avea alta parere; dar acum se face cateheza ortodoxa, si asta la varste fragede, ceea ce o face cu atat mai periculoasa.

 3. obs permalink

  PS. “noștrii” se scrie cu un singur “i” 🙂
  frumos articol, la mai multe

 4. Bun, foarte bun articol, îmi vine să te iau în brațe. La cât mai multe!

 5. Imi place articolul. Dar sunt nuante care ar trebui discutate.
  Din punctul meu de vedere, neoprotestantismul e mult mai periculos decat ortodoxia. Nu trebuie lasat sa se intelega, sau sa se interpreteze ca ai ceva cu ortodocsii, mai cu seama ca marea majoritate a ateilor, liber-cugetatorilor, agnosticilor etc. sunt, de fapt, botezati ortodocsi, e adevarat, la varsta la care nu puteau avea optiuni in acest sens.

  • Intr-adevar, neo-protestntismul e periculos, mai ales ca este o miscare care transcende granitele, nu sunt dependenti de fonduri locale. De asemenea am observat ca ei stiu foarte bine sa exploateze toate slabiciunile. Spre exemplu stiu doua exemple de gradinite evangheliste in Brasov. Banuiesc ca e de la sine evident de ce este periculos acest fenomen. Ei exploateaza faptul ca in momentul de fata nu sunt destule gradinite, pentru ca la noi se bugeteaza construirea de noi biserici si nu masurile sociale.

   Cat despre biserica ortodoxa, e un monstru care, dupa parerea mea inca doarme, si de care nu trebuie sa uitam in niciun moment. Cu cat se va strange cureaua mai mult, si tot mai multi oameni vor renunta, cel putin sa frecventeze institutia, cu atat isi va arata tot mai mult coltii.

   “Nu trebuie lasat sa se intelega, sau sa se interpreteze ca ai ceva cu ortodocsii” In momentul de fata, in scoli se studiaza doctrina crestin-ortodoxa si mai ales, sa acorde mare importanta si incredere mai marilor bisericii.

 6. Statul, prin monopolul asupra educatiei, indoctrineaza. Deci sint de acord. Nu lasati copiii sa fie indoctrinati, nu-i mai lasati la scoala statului!

 7. uytr permalink

  In ce profesie sunt cei mai multi atei?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: